Indonezja | Moja-Indonezja.pl

Przepisy na dania – Soto Bandung – indonezyjska zupa

Soto Bandung, rodzaj soto z miasta Bandung, (Zachodnia Jawa, Indonezja). Składa się z klarownego bulionu wołowego z plastrami wołowiny, daikonem i smażoną soją.


Składniki:

  • 250 gramów wołowiny, pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 liście laurowe (indonezyjski: daun salam)
  • 2-calowy imbir (indonezyjski: jahe), obrany i posiniaczony
  • 2 trawy cytrynowe (indonezyjski: sereh), posiniaczone i sękate
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki oleju
  • 6 ząbków czosnku (indonezyjski: bawang putih), posiekanych
  • 2 cebule (indonezyjski: daun bawang), tylko białe części, cienko pokrojone
  • 1 pęczek selera chińskiego (indonezyjski: daun seledri), tylko łodygi, cienko pokrojone
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 150 gramów daikon (indonezyjski: lobak), obrane, przepołowione wzdłuż i cienko pokrojone
  • Dekorowanie i dodatki
  • 2 cebule, tylko zielone części, cienko pokrojone
  • 1 pęczek selera chińskiego, tylko liście, grubo posiekany
  • smażone w głębokim tłuszczu płatki szalotki (indonezyjski: bawang goreng)
  • soja smażona w głębokim tłuszczu (indonezyjski: kacang kedelai goreng)
  • kaffir lime (indonezyjski: jeruk limo)
  • sambal rebus

Wykonanie:

  1. Ugotuj wołowinę, liście laurowe, imbir, trawę cytrynową i wodę w garnku do zupy. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka.
  2. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek, aż zacznie pachnieć, ale nie będzie jeszcze złotobrązowy. Dodaj zielone części szalotki i łodygi chińskiego selera, smaż, aż będą pachnieć. Wyłącz ogień, a następnie dodaj to do garnka z zupą wołową. Dopraw zupę solą, cukrem i pieprzem. W razie potrzeby dostosuj smak.
  3. Dodaj do zupy cienko pokrojony daikon, a gdy zupa znów się zagotuje, wyłącz ogień.
  4. Zupę podawać na gorąco z cebulką, selerem, płatkami szalotki i soją. Jakiś sambal rebus z dodatkiem limonki kaffir do zupy jest idealny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *