
Indonezyjski sate lub sate. Sate to marynowane mięso – szaszłyk na patyczkach grillowanych do perfekcji i podawane z sosem.
Autentyczny sate jest pieczony blisko ognia i podawany średnio wysmażony.
Również w wersji street i small, mięso sate często polewane jest podczas gotowania sosem z orzeszków ziemnych, co daje pyszny, prażony smak.

Składniki:
– 1 kg kurczaka,
– mała cebula,
– ząbek czosnku,
– 2 łyżki orzechów włoskich,
– łyżka soku z cytryny,
– łyżeczka curry,
– łyżka oleju,
– sól
Składniki na sos:
– łyżka oleju,
– 2 cebule,
– ząbek czosnku,
– łyżeczka soli,
– łyżeczka sosu sojowego,
– łyżka soku z cytryny,
– łyżeczka papryki

Wykonanie:
– usunąć z kurczaka kości
– pokroić mięso na małe, równe kawałki
– drobno posiekaną cebulę, roztarty z solą czosnek i zmielone orzechy utrzeć z olejem na pastę
– do pasty dodać sok z cytryny i curry
– pastą natrzeć kawałki mięsa i odstawić na 1 godzinę
– nałożyć kawałki mięsa na szpadki i piec często obracając na ruszcie 15 minut
Sos:
– 2/3 posiekanej cebuli zrumienić na oleju i odłożyć
– resztę cebuli i czosnek wymieszać z papryką, przesmażyć kilka minut, zalać wodą zmieszaną z sosem sojowym i sokiem z cytryny
– gotować 5 minut na małym ogniu
– przelać do sosjerki, posypać wcześniej przygotowaną, zrumienioną cebulką