Indonezja | Moja-Indonezja.pl

Przepisy na dania – Rujak – sałatka owocowo-warzywna

Jest to przepis na znakomitą sałatkę owocowo-warzywną, w której najistotniejszą rolę odgrywa sos.

Rujak to tradycyjna potrawa, która jest znana nie tylko w Indonezji, lecz także w Malezji oraz w Singapurze, gdzie znana jest pod nazwą „Rojak”. Jej smak jest uwielbiany przez indonezyjskie kobiety znajdujące się w… stanie błogosławionym. Z kolei przygotowywanie rujak’a jest specjalnym wydarzeniem dla mieszkańców regionu Batak Mandailing w Tapanuli po zbiorach plonów. My opisujemy jak wykonać jego najpopularniejszą odmianę.

Jak przyrządzić Rujak?

Robi się go z niesolonych fistaszków (orzeszków ziemnych), które należy rozgnieść i wymieszać z trzcinowym cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli.  Konsystencja zależy od upodobań: od sosu do pasty.

W tymże sosie maczamy kawałki pokrojonych owoców i warzyw (mango, ananas, marchew, jabłko, winogrono, papaja i… co tylko chcesz…:). Jest to zdrowa przekąska, którą Indonezyjczycy serwują najchętniej jako umilenie czasu oglądania telewizji.

Rujak ma w Indonezji wiele odmian. Są to:

Rujak Serut – to oznacza dosłownie „rozdrobniony rujak”, a to kolejny wariant indonezyjskiego rujak’a.  Owoce nie są pocięte na kawałki wielkości kęsa, ale z grubsza posiekane, do konsystencji tarty.

Rujak Tumbuk (Rujak Bebek) – wszystkie składniki miesza się ze sobą do postaci puree w drewnianym moździerzu. Rujak Tumbuk serwowany jest w mniejszych porcjach na liściach bananowych zwanych pincuk.

Rujak Pengantin – Pengantin oznacza panna młoda / pan młody w języku indonezyjskim. Ten rujak przypomina kolonialną kuchnię indonezyjską. Zawiera plasterki gotowanych jajek, ziemniaki, smażone tofu, ananas, marchew, kapustę, fasolę, chili, ogórki, sałatę, ogórek, krakersy, orzeszki ziemne, sos z orzeszków ziemnych i trochę octu. Niektóre warianty dopuszczają mieszanie sosu orzechowego z majonezem. Jest trochę jak środkowo-jawajskie Gado-Gado.

Rujak u` Groeh – przysmak z prowincji Aceh, to rujak składa się z miąższu kokosa, młodej (zielonej) papai, cukru, cukier palmowego, lodu, soli i odrobiny limonki. Najlepiej spożywać na zimno.

Rujak Kuah Pindang – przekąska z Bali. Owoce są moczone w przyprawionym bulionie rybny. Bulion zawiera terasi (pastę z krewetek), sól, chili i papryczkę chili.

Rujak Tolet – podobne do Rujak Petis, także z Surabaya. Różnica polega na tym, że brakuje tu warzyw, a w sosie brakuje bananów i orzeszków ziemnych zamiast tego używa się słodkiego sosu sojowego, trochę cukru palmowego, smażone plasterki czosnku.

Rujak Uleg – jest to kolejny wariant rujak z Surabayi. Zawiera plastry bangkuang, niedojrzałe mango, ogórki, kangkung, kedondong, tofu, kiełki fasoli i soi wszystkie serwowane z czarnym sosem z Petis (lepki czarny sfermentowana pasta z krewetki, związane terasi), sól, cukier palmowy, niedojrzałe banany, orzechy ziemne. Tradycyjnie podawane jest na liściu bananowca, ale dziś jest powszechnie serwowane na talerzach.

Rujak Cingur – cingur dosłownie oznacza: „usta”. Jawajski, „cingur” (czyt.: czing-ur) jest wariantem rujak’a z Surabaya. Ta specjalność ze Wschodniej Jawy ma „mięsisty” smak. Zawiera plasterki gotowanych bawolich lub krowich warg, bangkuang, młode surowe mango, ananas, ogórek, kangkung, lontong (odmiana ryżu), tofu i tempe, wszystkie serwowane z czarnym sosem z Petis (czarny sfermentowana pasta z krewetki, związane terasi) i orzeszki ziemne. Jest zwieńczona kerupuk’iem (indonezyjskie krakersy o smaku krewetki).

Rujak Juhi – juhi oznacza solone mątwy w języku indonezyjskim. Zawiera m.in. smażone gotowane ziemniaki, smażone rozdrobnione solone mątwy, ogórek, makaron, sałata, kapustę, sos orzechowy, chili, ocet i smażony czosnek. To danie pochodzi od chińskiej społeczności w Batawii (obecnie Dżakarta).

Rujak Shanghai – nazwany po najbardziej zaludnionym mieście Chin, Szanghaju. To danie zostało stworzone przez społeczność chińską w Indonezji. Ten wariant rujak można znaleźć w indonezyjskich Chinatowns w miastach takich jak Glodok w Dżakarcie. Rujak Szanghaj zawiera owoce morza, jak Rujak Juhi. Gotowane i krojone gurita (ośmiornice) i teripang (ogórek morski) podawane jest z kangkung (liściasta roślina wodna powszechnie używana jako warzywo) i podawane z gęstym czerwonym sosem słodko-kwaśnym, z sokiem ananasowym i smażonymi orzeszkami ziemnymi. Zazwyczaj sos chili i marynowane bengkoang serwowane są jako przyprawy.

Rujak Soto – specjał z Banyuwangi na Wschodniej Jawie. Unikalna mieszanka soto z wołowiny i rujak cingur. Lokalne specjalności, w których rujak jest nalewany z soto. Utworzony w 1975 roku przez Usni’ego Solihin’a.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *