Moja-Indonezja.pl

Przepisy na dania – Nasi Goreng – smażony ryż

Nasi goreng, dosłownie oznaczający „smażony ryż” zarówno w języku indonezyjskim, jak i malajskim, to indonezyjskie danie z ryżem z dodatkiem kawałków mięsa i warzyw. Może odnosić się po prostu do smażonego, wstępnie ugotowanego ryżu, posiłku obejmującego smażony ryż w niewielkiej ilości oleju kuchennego lub margaryny, zwykle przyprawiony kecap manis (słodkim sosem sojowym), szalotką, czosnkiem, pastą z mielonych krewetek, tamaryndą i chili oraz w towarzystwie innych składników, zwłaszcza jajka, kurczaka i krewetek. Istnieje również inny rodzaj nasi goreng, który jest wytwarzany z ikan asin (solona suszona ryba), który jest również popularny w całej Indonezji. Nasi goreng jest czasami opisywany jako indonezyjski ryż smażony na patelni, chociaż jest również popularny w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Poza Archipelagiem Malajskim zyskał popularność dzięki wpływom indonezyjskim na Sri Lance oraz poprzez społeczności imigrantów indonezyjskich w Surinamie i Holandii. Od innych azjatyckich receptur smażonego ryżu wyróżnia się aromatycznym, ziemistym i dymnym smakiem, który zawdzięcza dużej ilości karmelizowanego słodkiego sosu sojowego i sproszkowanej pasty z krewetek, a smak jest mocniejszy i ostrzejszy w porównaniu do smażonego ryżu chińskiego

Składniki:

– 25 dkg ryżu,
– 25 dkg gotowanego kurczaka,
– 1 jajko
– 2 szklanki rosołu,
– 2 cebule,
– 2 ząbki czosnku,
– puszka krewetek,
– 10 dkg szynki,
– 3 łyżki oleju,
– 2 łyżki orzeszków ziemnych (arachidowych),
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
– 1 łyżeczka curry,
– pół łyżeczki kminku,
– sól

Wykonanie:

– umyty i odsączony ryż zalać wrzącym rosołem i gotować na małym ogniu bez przykrycia do chwili gdy rosół zostanie wchłonięty

– ugotowany ryż wysypać na tacę i dobrze ostudzić (najlepiej – trzymać 3 godziny w lodówce)

– na rozgrzanym oleju przesmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę i czosnek

– dodać ryż

– mieszając smażyć do zrumienienia

– dodać paprykę, curry, kurczaka, szynkę, krewetki

– wymieszać i jeszcze kilka minut trzymać na ogniu

– przyrządzić jajko sadzone

– podać na półmisku, posypane mielonymi orzeszkami ziemnymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *