
Soto Bandung, rodzaj soto z miasta Bandung, (Zachodnia Jawa, Indonezja). Składa się z klarownego bulionu wołowego z plastrami wołowiny, daikonem i smażoną soją.

Składniki:
- 250 gramów wołowiny, pokrojonej w drobną kostkę
- 2 liście laurowe (indonezyjski: daun salam)
- 2-calowy imbir (indonezyjski: jahe), obrany i posiniaczony
- 2 trawy cytrynowe (indonezyjski: sereh), posiniaczone i sękate
- 1 litr wody
- 2 łyżki oleju
- 6 ząbków czosnku (indonezyjski: bawang putih), posiekanych
- 2 cebule (indonezyjski: daun bawang), tylko białe części, cienko pokrojone
- 1 pęczek selera chińskiego (indonezyjski: daun seledri), tylko łodygi, cienko pokrojone
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 150 gramów daikon (indonezyjski: lobak), obrane, przepołowione wzdłuż i cienko pokrojone
- Dekorowanie i dodatki
- 2 cebule, tylko zielone części, cienko pokrojone
- 1 pęczek selera chińskiego, tylko liście, grubo posiekany
- smażone w głębokim tłuszczu płatki szalotki (indonezyjski: bawang goreng)
- soja smażona w głębokim tłuszczu (indonezyjski: kacang kedelai goreng)
- kaffir lime (indonezyjski: jeruk limo)
- sambal rebus

Wykonanie:
- Ugotuj wołowinę, liście laurowe, imbir, trawę cytrynową i wodę w garnku do zupy. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka.
- W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek, aż zacznie pachnieć, ale nie będzie jeszcze złotobrązowy. Dodaj zielone części szalotki i łodygi chińskiego selera, smaż, aż będą pachnieć. Wyłącz ogień, a następnie dodaj to do garnka z zupą wołową. Dopraw zupę solą, cukrem i pieprzem. W razie potrzeby dostosuj smak.
- Dodaj do zupy cienko pokrojony daikon, a gdy zupa znów się zagotuje, wyłącz ogień.
- Zupę podawać na gorąco z cebulką, selerem, płatkami szalotki i soją. Jakiś sambal rebus z dodatkiem limonki kaffir do zupy jest idealny.