Moja-Indonezja.pl

Przepisy na dania – Sate ayam – szaszłyki z kurczaka

Indonezyjski sate lub sateSate to marynowane mięso – szaszłyk na patyczkach grillowanych do perfekcji i podawane z sosem.

Autentyczny sate jest pieczony blisko ognia i podawany średnio wysmażony.
Również w wersji street i small, mięso sate często polewane jest podczas gotowania sosem z orzeszków ziemnych, co daje pyszny, prażony smak.

Składniki:

– 1 kg kurczaka,
– mała cebula,
– ząbek czosnku,
– 2 łyżki orzechów włoskich,
– łyżka soku z cytryny,
– łyżeczka curry,
– łyżka oleju,
– sól

Składniki na sos:

– łyżka oleju,
– 2 cebule,
– ząbek czosnku,
– łyżeczka soli,
– łyżeczka sosu sojowego,
– łyżka soku z cytryny,
– łyżeczka papryki

Wykonanie:

– usunąć z kurczaka kości

– pokroić mięso na małe, równe kawałki

– drobno posiekaną cebulę, roztarty z solą czosnek i zmielone orzechy utrzeć z olejem na pastę

– do pasty dodać sok z cytryny i curry

– pastą natrzeć kawałki mięsa i odstawić na 1 godzinę

– nałożyć kawałki mięsa na szpadki i piec często obracając na ruszcie 15 minut

Sos:

– 2/3 posiekanej cebuli zrumienić na oleju i odłożyć

– resztę cebuli i czosnek wymieszać z papryką, przesmażyć kilka minut, zalać wodą zmieszaną z sosem sojowym i sokiem z cytryny

– gotować 5 minut na małym ogniu

– przelać do sosjerki, posypać wcześniej przygotowaną, zrumienioną cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *